Čína je v chatbotech daleko před námi, co vše tam funguje v aplikaci WeChat?

Ačkoli jsme zvyklí, že IT inovace přicházení v drtivé většině z amerického Silicon Valley, co se týče chatbotů aktuálně drží světové prvenství Čína a aplikace WeChat.

Koncem listopadu 2017 jsem navštívil 25 miliónové čínské město Shanghai a nestačil jsem se divit k čemu všemu se tam využívají chatboti.

Co umí WeChat komunikační platforma?

Čínští obyvatelé využívají ke komunikaci aplikaci WeChat,  která má velmi rozvinutou infrastrukturu pro vývoj chatbotů a to především díky integraci peněženky a zpřístupnění jejich ekosystému dalším vývojářům. Službu wallet spustil WeChat v srpnu 2013, velké věci se ale začali dít od května 2014 kdy se umožnilo jakékoli čínské firmě napojit skrze API na WeChat a začít tam prodávat své produkty.

 

Jak WeChat funguje dnes?

screen WeChat walletWeChat měsíčně používá aktivně 937 milionů aktivních uživatelů především v Číně a jedná se o tamní primární komunikační kanál. V aplikaci si jednou napojíte svůj bankovní účet na WeChat a zadáte údaje o vaší adrese. Poté si skrze WeChat centrálně zařídíte tyto věci:

Nakupování napojené na váš domov:

  • Rozvoz jídla domu (obdoba našeho Dámejídlo)
  • Domovské služby: úklid & instalatér nebo klidně i soukromá masáž, vše uvnitř WeChat
  • Nakupujete na eshopech přímo uvnitř aplikace, samozřejmě tam na jedno kliknutí objednáte a zaplatíte a nemusíte opět vyplňovat vaší adresu
  • Ve WeChatu si také nastavíte kdy pošta  má doručit balík k vám domu
  • Hromadné nakupování se slevou: Čínská obdoba Gruponu, český Slevomat

 

 

Doprava

  • Objednáte taxi
  • Pronajmete auto
  • Půjčíte si ve městě koloPlatcení v KFC skze WeChat
  • koupíte letenku, jízdenku na rychlovlak, autobus či klasickou průkazku na MHD: lítačku & šalinkartu

Zábava

  • Rezervujete a platíte lístek do kina nebo divadla
  • Loterie a sázení
  • Hry: platby v mobilních nebo počítačových hrách

Stravování

  • Rezervace a objednávka jídla a placení ve fastfoodech restauracích a hotelech
  • Platit můžete bez problému i v menších pouličních stánkách s rychlým občerstvením

 

 

Zdraví

  • rezervační systém u doktorů
  • objednávání a doručování léků

Platba skrze WeChat v obchodechFinance: 

  • Jste s kamarády na večeři, díky službě Go Dutch můžete rychle a snadno rozdělit účet a zaplatit pouze vaší část útraty
  • Na WeChat vám chodí vaše výplata, popřípadě vám pošlou kamarádi peníze za vyrovnání
  • Platíte s tím účty, nájem elektřinu, plyn, mobilní paušál, internet, v malých kamených obchodech, přispívat na charitu, vše co vás napadne

Pokračovat výčtem funcí by šlo ještě dlouho.

Co vše takto propojený systém umožnuje?

Korunu tomuto celému ekosystému dává, že Firma Tencent (vlatník WeChatu) spoluvlastní banku WeBank, která uživatelům velmi jednoduše a automatizovaně na základě získaných dat z WeChatu, protože o vás ví z vaší digitální stopy téměř všechno, poskytuje předem schválené úvěry nebo hypotéky. Není to geniální systém ze strany WeChatu?

Při povídání na toto téma s místními jsem se dozvěděl, že placení prošlo v posledních pár letech velkou revolucí, uživatelé si odinstalovali všechny ostatní aplikace které se týkají financí, protože je už nepotřebují, úplně na vše používají pohodlně pouze jednu: WeChat. Jsou už i místa (například Shangajské vysokoškolské koleje), kde už nepříjímají hotovost, pouze platby skrze WeChat wallet.

Srovnejme si to s naší současnou situací: máme podobné služby, ale roztříštěných do spousty jednotlivých aplikací, kterou vždy musíme stáhnout z marketu, opakovaně se registrovat, zadat číslo kreditní karty a adresu pro doručení. Facebook Messenger, který je v České republice primární komunikační nástroj, zatím neumožňuje uvnitř svého ekosystému platit. V říjnu sice napojil Messenger na službu PayPal, ale pouze pro iOS a na území USA. Doufejme že své nové služby rychle rozšíří i do Evropy, kromě Paypal umožní napojit platby na naší debitní kartu, Android Pay nebo Apple Pay a umožní ve svém ekosystému vývojářům vytvářet byznysově mnohem významnější chatboty s možností platit a objednávat si služby přímo uvnitř aplikace.

Čína je v této technologické oblasti momentálně o několik let napřed. Směr je jasný a nás čeká velmi zajímavá budoucnost, která zásadně promění způsoby každodenního zacházení s mobilem. Chatboti jsou obrovská byznysová příležitost pro firmy v podobě nového obchodního kanálu.

Pokud vás zajímá tvorba chatbotů,  navštivte mé školení, kde vás naučím jak si vytvořit prvního jednoduchého chatbota do aplikace Facebook Messenger.

Politické okénko, soukromí & druhá stana mince

Původně nejrošířenější komunikační aplikací byla japonská LINE, ta ovšem byla v Číně plošně zablokovaná (bez VPN se na ni již v Číně nepřipojíte) a nahrazena právě WeChatem. Čínská firma Tencent spolupracuje s čínskými úřady a komunikace (chat, volání, posílání obrázků, souborů) skrze WeChat je nešifrovaná. Pokud byste si napsali ve WeChatu něco „proti názoru vlády“ a automatizované filtry to zachytili, úředník který vás dostane  na starosti si na základě dostupných dat o vás (komu kdy co píšete, kdy kde co kupujete), velmi rychle udělá představu.

Autor: Tomáš Vojta, www.talfa.cz – vývoj chatbotů

Zdroje & další zajímavé informace:

Komentáře